Rožky a žemle

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 30 g bravčovej masti
  • 20 g droždia
  • 270 ml vlažnej vody
  • 1 ČL kryštálového cukru

POSTUP

  1. Preosejeme si múku do nádoby, odporúčam ozaj preosiať pre nadýchanejšiu striedku, pridáme ostatné suroviny, kvások zvlášť nie je potrebné robiť, zmiešame a vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť kľudne aj hodinu.
  2. Cesto si rozdelíme na 80 g bochníčky, ktoré prepracujeme a vytvarujem do guliek.
  3. Z každej guľky vyvaľkáme trojuholník a následne od širšieho konca, od spodu, stáčame do tvaru rožka, ktorý potom ešte rukami rozváľkame a natiahneme do dĺžky. Podsypávanie múkou nie je potrebné, cesto je takmer nelepivé. Naopak, mierne prilepenie cesta o podložku je žiadúce pre napnutie cesta pri rolovaní rožka.
  4. Rožky dáme na plech zrolovanou stranou smerom na plech a necháme kysnúť 40 min, prikryjeme ich, aby nám neobschli.
  5. Pred koncom kysnutia na plechu, tých 40 min, vyhrejeme rúru na 220 °C. Do rúry na dno dáme starší plech, do ktorého po vložení plechu s rožkami frkneme šálku vriacej vody, aby sme vytvorili paru. Rožky pred vložením do vyhriatej rúry pokropíme vodou, vložíme do rúry, frkneme vriacu vodu, všetko sa snažíme robiť rýchlo. Rúru zatvoríme a pečieme. Po pečení konkrétne u týchto rožkov to je cca 7 min, pozeráme na to, či sa už rožky podvihli a je zafarbená kôrka, plech na ktorý sme kvôli pare vliali vriacu vodu, vyberieme a dopekáme na stále rovnakej teplote.
  6. Pečiem ich s horkovzduchom na teplote 220 C cca 15- 20 min. Sledujeme podľa zafarbenia kôrky.
  7. Odporúčam, rožky ukladať od seba aspoň 4 cm.

DOBRÚ CHUŤ 😋

Obrázok článku