Smažené pirôžky

INGREDIENCIE

CESTO

  • 500 g polohrubej múky 
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 42 g droždia čerstvého
  • 1 celé vajíčko
  • 1 uvarený zemiak, ktorý uvaríme v šupke
  • 1 PL oleja
  • 2 PL kryštaloveho cukru
  • štipka soli

PLNKA

  • 200 g mletého maku
  • 200 g slivkového lekváru
  • 1 PL rumu
  • 1 KL citronovej kôry 
  • a podľa potreby práškový cukor a mlieko, ak by bola zmes príliš tuhá.

POSTUP 

  1. Droždie vymiešame s cukrom na kašičku.
  2. Pridáme časť z vlažného mlieka (asi 50 až 100 ml) a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť.
  3. Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke.
  4. Pridáme tiež vajce, lyžicu oleja a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka.
  5. Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo.
  6. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Malo by stačiť 30 minút a cesto takmer znásobí svoj objem. Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku.
  7. Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru a cukor podľa chuti.
  8. Plnka musí byť hustá, ale nie suchá. Správnu konzistenciu môžeme doladiť pridaním mlieka.
  9. Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 25 dielov.
  10. Na každú časť dáme kúsok plnky.
  11. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme.
  12. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť.
  13. Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici olej.
  14. Pred smažením pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme do panvice. Olej musí byť rozohriaty, ale plameň slabý, aby sa pirôžky nepripálili.
  15. Počas celej doby pirôžky otáčame, aby sa smažili rovnomerne.
  16. Hotové sú za 5 až 10 minút, keď sú krásne zlatavé. Vtedy ich odložíme na papierové utierky a môžeme začať ochutnávať. 

DOBRÚ CHUŤ 😋