Pečené kura s hubami a špargľou
INGREDIENCIE
- 1 celé kurča
 - olivový olej
 - morská soľ
 - čierne korenie
 - čerstvý rozmarín
 - 250 g zelenej špargle
 - 250 g bielej špargle
 - 1 cibuľa
 - 3 strúčiky cesnaku
 - 1 štipľavá paprička
 - 250 g húb
 - 100 g suchej farebnej fazule (namočenej cez noc)
 - 2 lyžice masla
 - 150 ml suchého bieleho vína
 - 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
 
POSTUP
- Najskôr uvaríme fazuľu domäkka podľa návodu na obale.
 - Z umytého a osušeného kurčaťa vyrežeme chrbtovú kosť. Rozporciujeme ho na menšie kúsky, ktoré preložíme do zapekacej misy, osolíme, okoreníme, polejeme olivovým olejom a posypeme nasekaným rozmarínom. Premiešame, aby boli všetky kúsky ochutené rovnomerne. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C.
 - Medzitým očistíme špargľu a odrežeme z nej drevnaté konce (asi 1 – 2 cm). Nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a na kolieska nakrájanú štipľavú papričku zbavenú semienok orestujeme na rozohriatej panvici s olivovým olejom.
 - Po chvíli pridáme na 1/4 nakrájané huby šitake, ochutíme soľou a korením. Premiešame a pridáme na menšie kúsky nakrájanú špargľu. Chvíľu spolu restujeme, a potom pridáme uvarenú scedenú fazuľu a maslo. Keď sa maslo rozpustí, osolíme, okoreníme a podlejeme vínom. Varíme, kým sa z vína odparí alkohol.
 - Takto pripravenú zmes rozprestrieme na dno zapekacej misy a na ňu položíme kúsky predpečeného kurčaťa. Pečieme ďalej pri rovnakej teplote ešte približne 45 minút. Upečené kurča posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
 - Kurča servírujeme v hlbokých tanieroch spolu so zeleninou a hubami.
 
DOBRÚ CHUŤ 😋

