Makovo višňová štrúdľa
INGREDIENCIE
CESTO
- 500 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 60 g práškového cukru
- 1 vajce
- 120 ml mlieka
- 42 g droždia
- trochu soli
PLNKA
- 500 g mletého maku
- 300 g práškového cukru
- 400 ml mlieka
- 1 PL citrónovej kôry
- 2 hrnčeky višní
ĎALŠIE INGREDIENCIE
- 1 žĺtok na potretie
POSTUP
- Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme štipku soli a lyžičku cukru. Do misy po 10 minútach nasypeme múku, pridáme kvások, vajce, maslo, zvyšný cukor a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť.
- Medzitým si v hrnci zohrejeme mlieko, pridáme doň mak, cukor a citrónovú kôru. Plnku riadne premiešame a necháme vychladnúť.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme ho makovou plnkou, do stredu uložíme višne a cesto zvinieme. Štrúdľu uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C dozlatista.
DOBRÚ CHUŤ 😋