Bryndzové halušky

INGREDIENCIE

  • 1 kg zemiakov
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 PL soli
  • 250 g bryndze
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 500 g oravskej slaniny

DOBA PRÍPRAVY

  • Príprava: 45 minút
  • Počet porcií: 6
  • Náročnosť: stredná

POSTUP

  1. Zemiaky nastrúhame na jemno. Keď nechceme strapačky, zemiaky nastrúhame strúhadlom na pyré.
  2. Pridáme štvrť kila polohrubej múky, lyžicu soli a riadne premiešame.
  3. Ak sú zemiaky suché, pridáme trochu vody.
  4. Sitkom na halušky alebo priamo z lopárika ich nahádžeme do hrnca s vriacou osolenou vodou.
  5. Halušky varíme asi 10 minút, až kým nevyplávajú na povrch.
  6. Uvarené halušky scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
  7. Deci vody z halušiek si odložíme a použijeme ju na zriedenie bryndze.
  8. Halušky dáme do misky a jemne ich omastíme výpekom zo slaninky alebo lyžicou oleja, aby sa nezlepili.
  9. Prerastenú slaninku nakrájame na kocky.
  10. Opečieme na panvici pekne do zlatista.
  11. Bryndzu zmiešame so smotanou, pridáme deci vody z halušiek a riadne premiešame.

DOBRÚ CHUŤ 😋

Obrázok článku