Bryndzové halušky
INGREDIENCIE
- 1 kg zemiakov
- 250 g polohrubej múky
- 1 PL soli
- 250 g bryndze
- 1 téglik kyslej smotany
- 500 g oravskej slaniny
DOBA PRÍPRAVY
- Príprava: 45 minút
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
POSTUP
- Zemiaky nastrúhame na jemno. Keď nechceme strapačky, zemiaky nastrúhame strúhadlom na pyré.
- Pridáme štvrť kila polohrubej múky, lyžicu soli a riadne premiešame.
- Ak sú zemiaky suché, pridáme trochu vody.
- Sitkom na halušky alebo priamo z lopárika ich nahádžeme do hrnca s vriacou osolenou vodou.
- Halušky varíme asi 10 minút, až kým nevyplávajú na povrch.
- Uvarené halušky scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
- Deci vody z halušiek si odložíme a použijeme ju na zriedenie bryndze.
- Halušky dáme do misky a jemne ich omastíme výpekom zo slaninky alebo lyžicou oleja, aby sa nezlepili.
- Prerastenú slaninku nakrájame na kocky.
- Opečieme na panvici pekne do zlatista.
- Bryndzu zmiešame so smotanou, pridáme deci vody z halušiek a riadne premiešame.
DOBRÚ CHUŤ 😋