Kačacie prsia s cuketou a šošovicou
INGREDIENCIE
- 2 kačacie prsia s kožou
- 100 g šošovice (namočenej cez noc)
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 – 3 bobkové listy
- 1 menšia cibuľa
- olivový olej
- 1 cuketa
- morská soľ
- čierne korenie
- 4 lyžice masla
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- 1 štipľavá paprička
- 1 lyžica trstinového cukru
- 100 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej štipľavej papriky
- 100 ml suchého červeného vína na podliatie
POSTUP
ŠOŠOVICA S CUKETOU
- Šošovicu preberieme, prepláchneme a necháme namočenú v studenej vode celú noc. Na druhý deň ju scedíme, pridáme čistú vodu a varíme domäkka na miernom plameni s 3 strúčikmi cesnaku a 2 bobkovými listami. Uvarenú šošovicu scedíme a vyberieme z nej bobkové listy a cesnak.
- Cibuľu a 1 strúčik cesnak nasekáme nadrobno a restujeme ich na olivovom oleji. Po chvíli pridáme cuketu nakrájanú na kocky, ochutíme soľou a korením. Keď cuketa získa zlatistú farbu, pridáme odkvapkanú šošovicu, 2 lyžice masla a nasekanú petržlenovú vňať.
- Dochutíme vínnym octom, soľou a korením.
KAČACIE PRSIA S PIKANTNOU OMÁČKOU
- Umyté a osušené kačacie prsia narežeme zošikma na strane s kožou. Ochutíme soľou a korením. Kačacie prsia restujeme na rozpálenej panvici bez použitia tuku najskôr na strane s kožou (asi 2/3 celkového času), aby sa z kože vypiekol tuk. Zľahka ich pritlačíme, aby sa koža opiekla rovnomerne. Keď je koža chrumkavá, kačacie prsia otočíme a opekáme po zvyšných stranách na miernom plameni. Potom pridáme najemno nasekanú štipľavú papričku, 2 strúčiky cesnaku, trstinový cukor a 2 lyžice masla.
- Keď sa cukor rozpustí, pridáme paradajkový pretlak a mletú papriku. Chvíľu spolu restujeme. Podlejeme vínom a varíme ešte asi 5 minút. Stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
- Tip: Ak sa nám zdá omáčka príliš hustá, môžeme ju rozriediť trochou vody.
- Na tanier naservírujeme porciu šošovice s cuketou a na ňu na plátky nakrájané kačacie prsia. Jedlo prelejeme pikantnou omáčkou.
DOBRÚ CHUŤ 😋