Kváskový chlieb
INGREDIENCIE
ZÁKLAD CESTA
- 80 g ražnej celozrnnej múky
- 100 g vody
- 1/2 PL (20 g) materského kvásku
Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou alebo iným neprievzdušným materiálom. Necháme pri izbovej teplote stáť 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.
ĎALŠIE INGREDIENCIE
- 400 g pšeničnej chlebovej múky
- 230 g vody
- 2 ČL soli
POSTUP
- Do misky so základom navážime múku, vodu a pridáme soľ. V miske vymiesime cesto (robotom, mixérom alebo ručne) tak, aby sa odliepalo od stien misy aj od ruky. Vznikne pekná hladká a súdržná guľa cesta.
- Cesto prekryjeme fóliou a necháme na linke stáť. Kvások prekvasí cesto.
- Po 1,5 hodine kvasenia cesto premiesime len toľko, aby sme z neho vypudili bublinky. Necháme opäť 1,5 hodiny oddychovať. Cesto bude rásť a zväčšovať svoj objem.
- Následne si pomúčime pracovnú dosku pšeničnou chlebovou múkou.
- Prekvasené cesto vyklopíme pomocou stierky na cesto (alebo aj rukami) na pripravenú dosku.
- Pomúčime si trošku ruky a cesto preložíme napolovicu z každej strany.
- Cesto premiesime trochu v rukách a “podkašeme”. Teda všetky spoje cesta dáme na jedno miesto. Tak chlieb nebude v spojoch praskať, keď bude v rúre rasť.
- Vytvarované cesto dáme do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Spoj cesta musí byť navrchu ošatky. V prípade, že ošatku nemáme, zvolíme vhodne veľkú misku. Tú vystelieme utierkou a vysypeme škrobom.
- Cesto v ošatke prekryjeme fóliou a necháme finálne kvasiť pri izbovej teplote. Cesto má zdvojnásobiť svoj objem. Následne je správne vykvasené a pripravené na pečenie.
- Zapneme si rúru a hneď od začiatku zohrievania umiestnime do stredu rúry plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme starší plech alebo nádobu, do ktorej budeme liať neskôr vodu.
- Rúru necháme rozohriať aj s plechmi na 250°C na programe “horný – dolný ohrev”.
- K rúre si pripravíme 1 hrnček s teplou vodou (objem cca 200 ml).
- Keď máme rúru pripravenú, cesto vyklopíme z ošatky/misky na papier na pečenie.
- Ostrým nožom alebo žiletkou môžeme chlieb ozdobne narezať.
- Cesto na papieri na pečenie prenesieme do rúry na plech, ktorý máme v strede rúry.
- Následne do spodného plechu vylejeme pripravenú vodu v pohári a dvierka rúry rýchlo zatvoríme. Zanecháme tak paru v rúre, ktorá je dôležitá v prvých minútach pečenia.
- Pečieme takto 250°C, horný – dolný ohrev, spodný plech s vodou 10 minút.
- Následne po 10 minútach pečenia dvierka rúry otvoríme, vyberieme plech s vodou a teplotu stiahneme na 200°C. Už teraz vidíme, ako bude chlieb vyzerať po upečení. Nie je však ešte dostatočne prepečený. Potrebuje ešte 20 minút pri 200°C. Teda celkovo spolu 30 minút pečenia.
- Chlieb po upečení vytiahneme z rúry, zaklopeme naň zospodu a ak je zvuk zaklopania dutý, chlieb je prepečený. V prípade, že zvuk dutý ešte nie je, chlieb vrátime do rúry a ešte pečieme pár minút. Opäť cez zaklopanie zistíme, či už je prepečený.
- Upečený kváskový chlieb pre začiatočníkov dáme na mriežku a necháme voľne vychladnúť.
DOBRÚ CHUŤ 😋