Rožky a žemle
INGREDIENCIE
- 500 g hladkej múky
- 30 g bravčovej masti
- 20 g droždia
- 270 ml vlažnej vody
- 1 ČL kryštálového cukru
POSTUP
- Preosejeme si múku do nádoby, odporúčam ozaj preosiať pre nadýchanejšiu striedku, pridáme ostatné suroviny, kvások zvlášť nie je potrebné robiť, zmiešame a vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť kľudne aj hodinu.
- Cesto si rozdelíme na 80 g bochníčky, ktoré prepracujeme a vytvarujem do guliek.
- Z každej guľky vyvaľkáme trojuholník a následne od širšieho konca, od spodu, stáčame do tvaru rožka, ktorý potom ešte rukami rozváľkame a natiahneme do dĺžky. Podsypávanie múkou nie je potrebné, cesto je takmer nelepivé. Naopak, mierne prilepenie cesta o podložku je žiadúce pre napnutie cesta pri rolovaní rožka.
- Rožky dáme na plech zrolovanou stranou smerom na plech a necháme kysnúť 40 min, prikryjeme ich, aby nám neobschli.
- Pred koncom kysnutia na plechu, tých 40 min, vyhrejeme rúru na 220 °C. Do rúry na dno dáme starší plech, do ktorého po vložení plechu s rožkami frkneme šálku vriacej vody, aby sme vytvorili paru. Rožky pred vložením do vyhriatej rúry pokropíme vodou, vložíme do rúry, frkneme vriacu vodu, všetko sa snažíme robiť rýchlo. Rúru zatvoríme a pečieme. Po pečení konkrétne u týchto rožkov to je cca 7 min, pozeráme na to, či sa už rožky podvihli a je zafarbená kôrka, plech na ktorý sme kvôli pare vliali vriacu vodu, vyberieme a dopekáme na stále rovnakej teplote.
- Pečiem ich s horkovzduchom na teplote 220 C cca 15- 20 min. Sledujeme podľa zafarbenia kôrky.
- Odporúčam, rožky ukladať od seba aspoň 4 cm.
DOBRÚ CHUŤ 😋