Smažené pirôžky
INGREDIENCIE
CESTO
- 500 g polohrubej múky
- 300 ml vlažného mlieka
- 42 g droždia čerstvého
- 1 celé vajíčko
- 1 uvarený zemiak, ktorý uvaríme v šupke
- 1 PL oleja
- 2 PL kryštaloveho cukru
- štipka soli
PLNKA
- 200 g mletého maku
- 200 g slivkového lekváru
- 1 PL rumu
- 1 KL citronovej kôry
- a podľa potreby práškový cukor a mlieko, ak by bola zmes príliš tuhá.
POSTUP
- Droždie vymiešame s cukrom na kašičku.
- Pridáme časť z vlažného mlieka (asi 50 až 100 ml) a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť.
- Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke.
- Pridáme tiež vajce, lyžicu oleja a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka.
- Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo.
- Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Malo by stačiť 30 minút a cesto takmer znásobí svoj objem. Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku.
- Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru a cukor podľa chuti.
- Plnka musí byť hustá, ale nie suchá. Správnu konzistenciu môžeme doladiť pridaním mlieka.
- Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 25 dielov.
- Na každú časť dáme kúsok plnky.
- Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme.
- Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť.
- Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici olej.
- Pred smažením pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme do panvice. Olej musí byť rozohriaty, ale plameň slabý, aby sa pirôžky nepripálili.
- Počas celej doby pirôžky otáčame, aby sa smažili rovnomerne.
- Hotové sú za 5 až 10 minút, keď sú krásne zlatavé. Vtedy ich odložíme na papierové utierky a môžeme začať ochutnávať.
DOBRÚ CHUŤ 😋